Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
dnes 24. května 2024 7:07
Čas čtení 0:56

Dloubeš se v nose? Možná zvyšuješ riziko Alzheimerovy choroby, tvrdí výzkum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dloubeš se v nose? Možná zvyšuješ riziko Alzheimerovy choroby, tvrdí výzkum
Zdroj: Freepik/ cookie_studio/ volně k užití

Podle odborných dohadů žije v Česku asi 150 000 lidí s touto chorobou. Přesné údaje však chybí, ne u všech je totiž diagnostikována.

Alzheimerova choroba je typem demence, ke které dochází v momentě, kdy nahromadění proteinů v mozku trvale poškozuje mozkové tkáně. Nakonec vede k příznakům, jako jsou zapomnětlivost, ztráta schopnosti řeči a psaní či neschopnost postarat se o sebe.

23. května 2024 11:40 Čas čtení 0:39 V Česku bude deset nových televizních kanálů zdarma, potěší sportovní fanoušky a fanynky V Česku bude deset nových televizních kanálů zdarma, potěší sportovní fanoušky a fanynky

Možnost, že by dloubání v nose vedlo ke vzniku onemocnění, souvisí dle výzkumu z roku 2023 s tím, že během procesu vnášíme cizí látky a infekční materiál do nosu. Do těla se tak dostávají bakterie, viry nebo plísně a mohou způsobovat záněty v mozku. Výzkum je však zatím jen v teoretické rovině, vědci zatím hypotézu neotestovali na lidech.

Čichové ústrojí je totiž přímo napojené na mozek. Nízký stupeň infekčních patogenů tak může vytvořit komplikace, které zůstanou dlouho neodhaleny. Mezi rizikové faktory, které si můžeme dloubáním v nose vypěstovat, patří tau proteiny, peptidy amyloidu beta a formace plaku.

23. května 2024 15:50 Čas čtení 0:20 Hygienici stahují z trhu toaletní vodu. Obsahuje toxické látky Hygienici stahují z trhu toaletní vodu. Obsahuje toxické látky

Na podobné zjištění přišel i výzkum z roku 2022. Ten byl testován na myších. Ukázal, že specifická bakterie zvaná Chlamydia pneumoniae se může dostat přes hematoencefalickou bariéru, která chrání mozek před patogeny v těle. To může způsobit dlouhodobé záněty mozku podobné těm, které u lidí zvyšují riziko Alzheimerovy choroby.

Ačkoliv napojení na Alzheimerovu chorobu zatím není stoprocentně potvrzené, již je dokázáno, že dloubání v nose může způsobovat jiné zdravotní problémy, upozorňuje server Healthline. Především jde o zvýšení rizika respiračních infekcí. Poškozování tkání v nose také může postupem času vést k narušení nosní chrupavky či ke znecitlivění nosních chloupků, které čichový systém chrání před infekcemi.

Domů
Sdílet
Diskuse