Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
29. května 2024 v 17:10
Čas čtení 3:21

Slovenský moderátor Kovačič ve vysílání mluvil o „orbánizaci“ médií. Markíza ho vyhodila

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovenský moderátor Kovačič ve vysílání mluvil o „orbánizaci“ médií. Markíza ho vyhodila
Zdroj: Archiv TV Markíza / Peter Žákovič

Vedení nejsledovanější slovenské televizní stanice Markíza čelí v poslední době podezření, že se snaží ovlivňovat zpravodajství ve prospěch vládní koalice premiéra Roberta Fica. Zaměstnanci televize se proti těmto tlakům bouří a chtějí se bránit.

Jeden z nejznámějších slovenských moderátorů Michal Kovačič si na závěr nedělního vysílání populárního diskuzního pořadu Na tělo připravil proslov, ve kterém uvedl, že zpravodajství TV Markíza již několik měsíců čelí tlakům od politiků i vlastního vedení. 

27. května 2024 v 9:30 Čas čtení 11:56 „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra

„Díky tomu, že se naše redakce nelekla, semkla se a společně se jim postavila, mají úplně jinou podobu, než do jaké je naše vedení tlačí,“ řekl Kovačič s tím, že Slovensko zažívá pokus o „orbánizaci“ tamních médií. Poukázal tak i na sousední Maďarsko, kde většinu soukromých médií vlastní oligarchové spojení s autoritářskou vládou Viktora Orbána. 

Vedení TV Markíza se po tomto vyjádření rozhodlo diskuzi Na tělo s okamžitou platností stáhnout z obrazovek. Sám Kovačič byl propuštěn s tím, že pro něj televize již nemá práci. „Odmítáme jakékoli obvinění z cenzury jako nespravedlivé a neoprávněné. TV Markíza vždy přináší objektivní a nezávislé zpravodajství,“ uvedla televize v prohlášení pro web Mediaklik.sk.

Kovačič má podporu 

Podporu moderátorovi následně vyjádřili šéfredaktoři vlivných slovenských médií, ale také ostatní zaměstnanci a zaměstnankyně TV Markíza, kteří vedení poslali hromadný dopis. 

„Plně podporujeme našeho kolegu Michala Kovačiče v jeho stanovisku, které odprezentoval ve vysílání poslední relace Na tělo, a v celém rozsahu za ním stojíme,“ stojí v dokumentu, který mimo jiné požaduje, aby diskuzní pořad pokračoval v dosavadním formátu i po tradiční letní přestávce. Zrušení pořadu jde podle signatářů dopisu vzhledem k jeho vysoké sledovanosti proti zájmům televize. 

21. května 2024 v 17:24 Čas čtení 1:18 „Aby ti mráz roztrhl p*del.“ Xaver Veselý vulgárně urážel Vašáryovou, hrozí mu konec v Radě ČT „Aby ti mráz roztrhl p*del.“ Xaver Veselý vulgárně urážel Vašáryovou, hrozí mu konec v Radě ČT

Stejný požadavek obsahuje také veřejná petice, kterou již podepsaly tisíce Slovenek a Slováků. Zda bude pořad Na tělo, za který dostal Michal Kovačič již dvakrát novinářskou cenu, na podzim opět pokračovat, není jisté. „V následujících týdnech bude TV Markíza v rámci příprav na podzimní strukturu zvažovat nejvhodnější formát nedělní politické debaty, se kterou bychom se po letní přestávce rádi vrátili na obrazovku,“ uvedla televize pro Mediaklik.sk. 

Vítr vane z Prahy

Slovenská média v uplynulých dnech informovala o tom, že v televizi aktuálně probíhá spor mezi redakcí a ředitelem zpravodajství Michalem Kratochvílem, který do televize přestoupil loni v prosinci z české TV Nova. S Novou sdílí TV Markíza mimo jiné společného majitele – skupinu PPF, jejímž vlastníkem je rodina před lety zesnulého nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a která slovenskou televizi koupila v roce 2020. Právě PPF měla údajně tlačit na vedení televize, aby bylo její zpravodajství méně kritické k současné vládní koalici. 

23. května 2024 v 14:18 Čas čtení 1:10 Juraj Cintula popsal, jak připravoval atentát na Roberta Fica. Prý ho nechtěl zabít Juraj Cintula popsal, jak připravoval atentát na Roberta Fica. Prý ho nechtěl zabít

Kovačič se o politických tlacích ze strany nového ředitele rozpovídal v úterním rozhovoru pro časopis Respekt. Kratochvíl měl na Kovačiče tlačit již v lednu, kdy v ulicích slovenských měst demonstrovaly tisíce lidí proti kontroverzním změnám trestního zákoníku. Jejich cílem bylo mimo jiné snížit tresty za korupci nebo zrušit speciální prokuraturu, která na korupci měla dohlížet. Právě šéfa generální prokuratury Daniela Lipšice se Kovačič rozhodl pozvat do svého pořadu. 

„Když se to ale pan Kratochvíl dozvěděl, okamžitě mi zavolal, že Daniel Lipšic hostem být nemůže. Odpověděl jsem mu, že je v té době důležitým respondentem a že jeho účast zrušit odmítám,“ popsal moderátor jednání ze strany ředitele s tím, že byl následně asi hodinu přesvědčován o tom, aby Lipšicovu účast v pořadu zrušil.

Kratochvíl údajně doslova řekl, že Lipšic je pro vlastníka televize „červený hadr“, a proto nemůže být hostem. Oproti tomu však Kratochvíl například neváhal do vysílání zpravodajské relace Televizní noviny zařadit nekritický rozhovor s ministrem vnitra Matúšem Šutajem Eštokem z vládní strany Hlas. 

Mezinárodní institut vyzval Kellnerovou

K situaci v TV Markíza se již vyjádřil také Mezinárodní tiskový institut (IPI), jehož český národní výbor se obrátil přímo na většinovou majitelku PPF Renátu Kellnerovou a ředitele skupiny Jakuba Šmejce. Institut podle Hospodářských novin mimo jiné požaduje, aby byl v Markíze zajištěn prostor pro svobodnou žurnalistiku. Institut se svojí výzvou připojil k prohlášením řady osobností, které PPF vyzvaly, aby nepodléhala tlaku ze strany slovenské vlády. 

„V interních diskuzích televize Markíza se možná právě nyní definuje povaha svobodné žurnalistiky ve všech médiích spadajících do skupiny PPF nyní i v budoucnu. Je to téma natolik důležité, že velmi záleží na vašem osobním postoji k celé věci,“ píše se v dokumentu

Politici útočí na média kvůli atentátu 

Zprávy z TV Markíza přichází v době, kdy se slovenská společnost probírá ze šoku způsobeného atentátem na premiéra Roberta Fica. Politici vládní koalice během uplynulých dní kritizovali média za to, že ve společnosti šíří nenávist. Tato tvrzení jsou však v ostrém kontrastu s výroky některých z nich, kteří na média sami útočí. 

31. května 2024 v 15:30 Čas čtení 3:42 Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime

Jedním z nich je i místopředseda slovenského parlamentu Ľuboš Blaha, který bezprostředně po atentátu označil na tiskové konferenci některé novináře za „odporná prasata“. „Udělali jste z nás všech terče, roky jste šířili strašidelnou nenávist. Tak moc jste nenáviděli, že nás lidé zvolili, že jste po nás šli jako po zvěři. Tohle jsou plody vaší práce. Kvůli vám premiér bojuje o život,“ nechal se emotivně slyšet Blaha, který před dvěma lety během demonstrace v Nitře burcoval dav, aby skandoval vulgární urážky na adresu prezidentky Zuzany Čaputové. 

Domů
Sdílet
Diskuse