Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
25. června 2024 v 16:03
Čas čtení 0:28

Dánsko jako první na světě zdaní emise farmářů. Jak to bude vypadat?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dánsko jako první na světě zdaní emise farmářů. Jak to bude vypadat?
Zdroj: Unsplash/Robert Wiedemann/volně k užití

Severská země bude první na světě, která zavede uhlíkovou daň na zemědělství. Kolik budou dánští farmáři platit?

Zemědělci budou od roku 2030 za vypuštěnou tunu ekvivalentu oxidu uhličitého zdaněni 300 dánskými korunami (tisíc korun). O pět let později se daň vyšplhá k 750 dánským korunám (2500 korun). S informací přišly Novinky.cz.

25. června 2024 v 11:49 Čas čtení 0:58 Muži propíchla kovová tyč obě plíce. Stačily milimetry a už by mu nebylo pomoci, říkají lékaři Muži propíchla kovová tyč obě plíce. Stačily milimetry a už by mu nebylo pomoci, říkají lékaři

Vláda společně s oznámením o dani sdělila, že zemědělcům zpřístupní dotace v hodnotě 40 miliard dánských korun (440 miliard korun), které budou moct na oplátku čerpat. Jednou z vymožeností, které zemědělci mohou využít, je dotace na zvláštní příměs do krmení, která snižuje u zvířat emise metanu až o třicet procent.

Daň přispěje ke snížení emisí oxidu uhličitého o 1,8 milionu tun. Z řad zemědělců zní obavy o snížení produkce. O dani od února jednali s vládou i jejich zástupci společně s organizací pro ochranu přírody.

Domů
Sdílet
Diskuse