Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
14. července 2024 v 12:05
Čas čtení 0:37

Rusko varuje, že namíří své rakety na evropské metropole. Kremlu se nelíbí, že budou mít rakety od USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko varuje, že namíří své rakety na evropské metropole. Kremlu se nelíbí, že budou mít rakety od USA
Zdroj: TASR/AP

Rusko tvrdí, že evropské státy by se přijetím amerických raket mohly vystavit riziku.

  • Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že evropské země by se vystavily riziku, pokud by souhlasily s rozmístěním amerických raket dlouhého doletu na svém území.
  • Podle Peskova by Rusko mohlo namířit své rakety na jejich hlavní města a zopakovat tak konfrontaci z dob studené války.
13. července 2024 v 7:00 Čas čtení 6:24 Už jsi slyšel*a o favele? V brazilských čtvrtích pro chudé mizí lidé z domovů, popsal je pro nás jeden z místních Už jsi slyšel*a o favele? V brazilských čtvrtích pro chudé mizí lidé z domovů, popsal je pro nás jeden z místních

Proč je to zajímavé: Peskov zmiňuje období studené války, které skončilo rozpadem Sovětského svazu. Tvrdí však, že podobná situace by se mohla opakovat i tentokrát, pokud by Rusko namířilo své rakety na evropská hlavní města.


Citát: „Máme dostatečné kapacity k zastavení těchto raket, ale potenciálními oběťmi jsou hlavní města těchto zemí,“ citovala jej AFP.

Širší kontext: Berlín a Washington před summitem NATO tento týden oznámily dohodu o umístění amerických střel s plochou dráhou letu Tomahawk a dalších zbraní dlouhého doletu na německém území od roku 2026, což představitelé obou zemí označili za odstrašující prostředek.


Moskva toto rozhodnutí kritizovala a obvinila Washington z kroku směrem k nové studené válce a přímému zapojení do konfliktu na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse