Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Aneta Gospičová
12. září 2024 v 8:59
Čas čtení 0:30

Česko a Slovensko brzy zavedou nový typ hotovosti. Kdy tato velká změna přijde?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Digitální forma hotovosti by nenahradila tu tradiční.

V loňském roce jsme vás informovali, že Evropská centrální banka zahájila přípravy na zavedení digitální hotovosti. Podle nejnovějších informací bude tento platební prostředek vydávat Eurosystém spotřebitelům a podnikům při maloobchodních transakcích v celé eurozóně.

11. září 2024 v 16:02 Čas čtení 0:40 Australský hokejista dostal roční zákaz činnosti kvůli nákupu kokainu na olympiádě Australský hokejista dostal roční zákaz činnosti kvůli nákupu kokainu na olympiádě

Digitální hotovost by uživatelům umožnila okamžité vypořádání plateb v případech použití preferovaných Eurosystémem, ať už jde o platby mezi osobami, v místě prodeje, v elektronickém obchodě nebo od orgánů veřejné moci či vůči nim.

Evropská centrální banka uvádí, že v současné době žádný digitální platební nástroj nenabízí všechny tyto funkce a digitální euro by tuto mezeru zaplnilo. Digitální forma by nenahradila ani hotovost (eurobankovky a euromince).

12. září 2024 v 7:00 Čas čtení 4:15 Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní

Digitální hotovost by byla bezplatná a založená na dobrovolnosti. Hotovost by mohla být zasílána v celé eurozóně. Země jako Nigérie a Jamajka již tento způsob ve svých zemích zavedly.

Anketa:
Co si o tom myslíte?
Líbí se mi to
Nevím, co si o tom mám myslet
Je to hloupost
Líbí se mi to
15 %
41 Hlasů
Nevím, co si o tom mám myslet
32 %
88 Hlasů
Je to hloupost
54 %
149 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse