Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
23. července 2023 11:19
Čas čtení 0:57

Ruský útok na Oděsu zničil historickou katedrálu chráněnou UNESCO, zraněné jsou i děti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruský útok na Oděsu zničil historickou katedrálu chráněnou UNESCO, zraněné jsou i děti
Zdroj: Twitter/@ZelenskaUA/Kostiantyn Liberov, Vlada Liberova

Při ruských raketových útocích na přístavní město Oděsa zemřel nejméně jeden člověk a dalších 19 bylo zraněno. Údery v noci na neděli také zničily největší pravoslavnou katedrálu ve městě postavenou v roce 1794. Celé historické centrum je součástí UNESCO.

Guvernér Oleh Kiper uvedl, že při výbuchu bylo hospitalizováno 14 lidí, včetně čtyř dětí. Místní zdroje BBC potvrdily i vážné poškození chrámu Proměnění Páně. Moskva podniká útoky na Oděsu, největší ukrajinský přístav, od pondělí, kdy odstoupila od obilné dohody.

K útoku se na Twitteru vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho žena Olena. Napsal, že neexistuje výmluva za zlo a terorismus, které Rusko páchá. Má očekávat odvetu. 

Útoky kromě katedrály zničily archeologické a námořní muzeum, šest obytných budov, včetně několika bytových domů. Kostel Proměnění Páně je největším pravoslavným kostelem v Oděse. Byl vysvěcen v roce 1809, v roce 1939 byl zničen Sovětským svazem a poté byl v roce 2003 znovu postaven.

UNESCO vyzývá k zastavení útoků na Oděsu

Kulturní agentura v rámci OSN, UNESCO, opakovaně naléhá na Rusko, aby zastavilo útoky na Oděsu. „UNESCO vyzývá k zastavení útoků na kulturní statky chráněné široce ratifikovanými mezinárodními normativními nástroji,“ uvedl orgán OSN po včerejších útocích. Historické centrum města bylo organizací na začátku tohoto roku označeno za ohrožené světové dědictví, a to navzdory ruskému odporu.

Domů
Sdílet
Diskuse