Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. srpna 2023 13:16
Čas čtení 1:11

Dezinformátor Čermák nenastoupil do vězení. Hrozí mu roky vězení navíc, může přijít i o podmínečné propuštění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dezinformátor Čermák nenastoupil do vězení. Hrozí mu roky vězení navíc, může přijít i o podmínečné propuštění
Zdroj: Profimedia/Miroslav Chaloupka

Čermák svým jednáním ohrožuje i možnost podmínečného propuštění.

Jak už jsme tě informovali, policisté pátrají po dezinformátorovi Tomáši Čermákovi. Ten totiž nenastoupil do výkonu trestu, který mu soud udělil za výroky a činy týkající se koronavirové pandemie. Policie po Čermákovi nadále pátrá a zjišťuje okolnosti, kvůli kterým do vězení nenastoupil. 

Hrozí mu další dva roky vězení

„V současné době je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekla pro server Novinky policejní mluvčí Pavla Burešová. Doplnila, že mu za to hrozí až dvouleté vězení. Čermák měl do vězení nastoupit za propagaci terorismu a také za to, že vyzýval lidi, aby zabránili přijetí pandemického zákona tím, že použijí násilí vůči politikům. Hrozilo mu až patnáct let vězení, nakonec si má podle pravomocného rozsudku odsedět pět a půl roku.

Kromě toho, že Čermákovi nyní hrozí roky vězení navíc, ohrožuje také možnost podmínečného propuštění. O tu podle zákona ve svém případě právo žádat poté, co si odsedí alespoň polovinu svého trestu. 

Soud však při rozhodování o podmínečném propuštění odsouzeného za zločin přihlíží také ke skutečnosti, zda odsouzený včas nastoupil do výkonu trestu, k čemuž v případě Čermáka nedošlo. 

 
K situaci ohledně Čermáka se naposledy vyjádřila Jana Peterková. Ta rovněž v minulosti čelila obžalobě za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie. Bývalá novinářka nakonec od soudu odešla s dvouletou podmínkou. V pondělí večer Peterková sdílela na svém facebookovém profilu právní dokumenty, podle kterých podal zmocněnec Tomáše Čermáka žádost o mimořádný opravný prostředek, takzvanou žalobu pro zmatečnost. K Čermákovi se vyjádřil i další aktivista Pavel Zítko, který ho podle svých slov v neděli potkal na zapadlé benzínce.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Čermák není odsouzený poprvé. Loni mu pražský krajský soud uložil desetiměsíční podmínku za hanobení národa a podněcování k nenávisti. S Patrikem Tušlem a Zdeňkem Masárem jsou aktuálně v soudním řízení i kvůli obtěžování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Domů
Sdílet
Diskuse