Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová ČTK
15. října 2023 17:41
Čas čtení 0:49

Demonstrace v Praze: Lidé na Václaváku podpořili Palestinu i Izrael. Co o akci řekla ministryně obrany?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Demonstrace v Praze: Lidé na Václaváku podpořili Palestinu i Izrael. Co o akci řekla ministryně obrany?
Zdroj: TASR/AP

V reakci na nedělní propalestinskou demonstraci na Václavském náměstí vzniklo protishromáždění přibližně dvaceti lidí podporujících Izrael. Mezi nimi je i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Izrael podle ministryně Černochové vede obrannou válku, do které byl vtažen palestinským radikálním hnutím Hamás a jeho bezprecedentním vražděním obyvatelstva.

15. října 2023 17:22 Čas čtení 0:49 Krušné hory zasáhla chumelenice. Napadly už čtyři centimetry sněhu Krušné hory zasáhla chumelenice. Napadly už čtyři centimetry sněhu

„To, co se stalo před týdnem, je samozřejmě něco, co nemůže nechávat slušného člověka chladným a nemůže to ani nechávat nikoho z nás na pochybách, kdo je tady v právu,“ řekla Černochová. Na adresu propalestinských demonstrujících uvedla, že každý má právo vyjádřit svůj názor. „Na druhou stranu mě mrzí, že podobná demonstrace s palestinskými vlajkami nebyla už v neděli, ale jiná v tom smyslu, že by se Palestinci a lidé podporující Palestinu distancovali od hnutí Hamás. Tomu bych rozuměla a to by jim pak dávalo legitimitu, že hovoří o civilních obětech,“ doplnila.

Na podporu Palestiny se na Václavském náměstí podle zpravodaje ČTK sešly zhruba dvě stovky lidí. Obě skupiny vybavené palestinskými i izraelskými vlajkami oddělují policejní zátarasy. Na místě je několik desítek policistů včetně členů antikonfliktního týmu.

Lidé svou účastí na propalestinské demonstraci vyjadřují solidaritu se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině a zároveň vyzývají k okamžitému zastavení bombardovaní civilních míst v Pásmu Gazy. Demonstraci pořádá Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která ve své tiskové zprávě zveřejnila vyjádření, že „příčiny probíhajících událostí je třeba hledat u izraelské okupační armády a Izraele samotného“.

Domů
Sdílet
Diskuse