Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. února 2024 6:49
Čas čtení 1:04

Většina žáků podala přihlášky na střední školy elektronicky. Cermat ještě čeká plno práce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Většina žáků podala přihlášky na střední školy elektronicky. Cermat ještě čeká plno práce
Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Elektronický systém podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) využilo na 135 tisíc uchazečů. Přesný počet přihlášených bude znám později.

Momentálně je znám jen počet těch, kteří přihlášky podali buď hybridně, nebo zcela elektronicky. Ředitelé musí do systému ještě zadat všechny přihlášky, které uchazeči podali klasickou papírovou formou, čas mají do konce února. V systému je momentálně přes 150 tisíc uchazečů.

22. února 2024 15:43 Čas čtení 0:43 Odporné gesto: Muslimští studenti v Německu tleskali zmínce o zavražděných Židech Odporné gesto: Muslimští studenti v Německu tleskali zmínce o zavražděných Židech

Systém měl být spuštěn 1. února, kvůli problémům byl ale otevřen o den později, a tak byl posunut i termín, do kdy musely být přihlášky odevzdány, na 21. února. Novinkou letos bylo i navýšení počtu přihlášek, studenti je mohli podat až na tři střední školy.

DiPSy má zjednodušit administrativu se zápisovými lístky i s následným podáním odvolání. „Díky digitalizaci budeme mít vůbec poprvé také celkový přehled o tom, jaký je zájem o různé obory ze strany uchazečů napříč republikou,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek. Ke spuštění nového systému byly k dispozici i informační telefonní linky, na kterých bylo podle školského resortu vyřízeno více než 6200 dotazů rodičů a téměř 3500 dotazů škol.

22. února 2024 15:01 Čas čtení 1:00 V Česku otevřela nejekologičtější prodejna vůbec. Jak bude fungovat a kde ji najdeš? V Česku otevřela nejekologičtější prodejna vůbec. Jak bude fungovat a kde ji najdeš?

Ředitel organizace Cermat, která je odpovědná za přípravu přijímacích zkoušek, v podcastu Ptám se jáuvedl, že systém fungoval v pořádku. „Byť přes to jednodenní zpoždění na začátku, které nás mrzí. Nebyl tam žádný větší problém. Potkali jsme se s jedním dvouhodinovým výpadkem na základních registrech, jinak to byly všechno drobnosti. Systém ukázal, že je životaschopný. Reálně jsme během těch 20 dnů nasazovali řádově snad 100 nových verzí a vylepšení systému uživatelům pod rukama, a to bez výpadků,“ řekl.

Jednotné přijímací zkoušky se budou konat v dubnu, do začátku března musí Cermat žáky rozřadit do skupin ke zkoušce a ředitelé je do 5. března rozdělí do jednotlivých učeben, aby mohli začít posílat pozvánky k jednotné přijímací zkoušce.

Domů
Sdílet
Diskuse