Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
6. dubna 2024 v 14:50
Čas čtení 1:10

Při půlmaratonu má zdravotní obtíže mnoho lidí, aktivován je traumaplán

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Při půlmaratonu má zdravotní obtíže mnoho lidí, aktivován je traumaplán
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Při pražském půlmaratonu má kvůli náročnosti závodu zdravotní obtíže včetně kolapsů větší množství běžců, záchranná služba aktivovala traumatologický plán.

Záchranáři to uvedli na síti X. V Česku dnes panuje na duben nezvykle teplé počasí, běžci si na vedro stěžovali, zjistila ČTK. Mluvčí záchranářů Karel Kirs přesné počty kolabujících neměl. Další podrobnosti ČTK zjišťuje.

6. dubna 2024 v 14:10 Čas čtení 0:53 MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc? MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc?

„V souvislosti s konáním půlmaratonu došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu. Z tohoto důvodu byl vyhlášen traumaplán,“ uvedli záchranáři

Traumaplán se podle mluvčího aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy a není zřejmé, jak se situace vyvine. „Jsou tam obtíže po fyzické námaze včetně kolapsů,“ řekl ČTK.

V Praze dnes teploty přesahují 20 stupňů Celsia, běžci si na neobvyklé vedro stěžovali. „Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal,“ uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Teploty se v příštích dnech mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.

6. dubna 2024 v 9:10 Čas čtení 0:48 Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda

Vyprodaný 1/2Maraton Praha suverénně vyhrál Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael, nejrychlejším českým běžcem byl v cíli Patrik Vebr a nejlepší českou vytrvalkyní Tereza Hrochová.

půlmaraton, Praha
Zdroj: Relative PR/propagační materiál/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse