Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
6. dubna 2024 14:50
Čas čtení 1:10

Při půlmaratonu má zdravotní obtíže mnoho lidí, aktivován je traumaplán

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Při půlmaratonu má zdravotní obtíže mnoho lidí, aktivován je traumaplán
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Při pražském půlmaratonu má kvůli náročnosti závodu zdravotní obtíže včetně kolapsů větší množství běžců, záchranná služba aktivovala traumatologický plán.

Záchranáři to uvedli na síti X. V Česku dnes panuje na duben nezvykle teplé počasí, běžci si na vedro stěžovali, zjistila ČTK. Mluvčí záchranářů Karel Kirs přesné počty kolabujících neměl. Další podrobnosti ČTK zjišťuje.

6. dubna 2024 14:10 Čas čtení 0:53 MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc? MAPA: Česko může znovu zasypat saharský písek, kde hrozí nejvíc?

„V souvislosti s konáním půlmaratonu došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu. Z tohoto důvodu byl vyhlášen traumaplán,“ uvedli záchranáři

Traumaplán se podle mluvčího aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy a není zřejmé, jak se situace vyvine. „Jsou tam obtíže po fyzické námaze včetně kolapsů,“ řekl ČTK.

V Praze dnes teploty přesahují 20 stupňů Celsia, běžci si na neobvyklé vedro stěžovali. „Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal,“ uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Teploty se v příštích dnech mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.

6. dubna 2024 9:10 Čas čtení 0:48 Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda

Vyprodaný 1/2Maraton Praha suverénně vyhrál Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael, nejrychlejším českým běžcem byl v cíli Patrik Vebr a nejlepší českou vytrvalkyní Tereza Hrochová.

půlmaraton, Praha
Zdroj: Relative PR/propagační materiál/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse