Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
10. července 2024 v 17:50
Čas čtení 1:09

Fotka jako z Pyšné princezny? Už ne moc dlouho. Poblíž Panské skály má vyrůst obchodní centrum

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fotka jako z Pyšné princezny? Už ne moc dlouho. Poblíž Panské skály má vyrůst obchodní centrum
Zdroj: Wikimedia/Miloslav Rejha/volně k užití

Panorama Panské skály, známé z pohádky Pyšná princezna, už nebude jako dřív. V jejím dohledu má být postaveno obchodní centrum řetězce Norma.

Panská skála, známá pro svou unikátní čedičovou odlučnost také jako Varhany, je chráněna již od roku 1895. Památku zpopularizovala pohádka Pyšná princezna, od té doby se jako kulisa objevila v několika dalších filmech. Oblíbený turistický cíl stojí u obce Kamenický Šenov.

Nyní má tři sta metrů vzdušnou čarou od jejího vrcholu vyrůst obchodní centrum. Stavět se má na soukromém pozemku, vedení města proto uvádí, že plánům nemůže bránit.

9. července 2024 v 8:00 Čas čtení 3:18 Štvou tě předražené hipster sekáče? Našli jsme nejlepší second handy v Ústí, kde pořídíš bavlněné košile i kousky za 10 korun Štvou tě předražené hipster sekáče? Našli jsme nejlepší second handy v Ústí, kde pořídíš bavlněné košile i kousky za 10 korun

„Před třemi lety město nabízelo developerům ke stavbě prodejny jiný pozemek. K dohodě ale nedošlo. Nový developer si sehnal pozemek od soukromého vlastníka a my už nemáme páku na to, jak to ovlivnit. Nejde o pozemek města,“ vyjádřil se starosta Kamenického Šenova Martin Bártl pro Novinky.cz. Zároveň dodává, že blízký pozemek je podle územního plánu určen pro podnikání a služby.

V Kamenickém Šenově v současné chvíli není žádná samoobsluha, i proto město proti stavbě nevystupuje.

Opačný názor má ale řada lidí. Radim Vácha, zástupce, pod jehož dikci spadají památky a památkové zóny, upozorňuje na to, že atraktivitu Panské skály vytváří i její zasazení do krajiny, do které průmyslová stavba nepatří. „Výstavba obchodního centra vyšle signál o nekulturnosti a necitlivosti developera a města. Neměli bychom se chtít proslavit tímto způsobem,“ řekl pro Novinky.cz.

9. července 2024 v 15:40 Čas čtení 1:11 „Rusko určitě nestřílelo na nemocnici,“ napsal Roman Šmucler. Schytal za to kritiku „Rusko určitě nestřílelo na nemocnici,“ napsal Roman Šmucler. Schytal za to kritiku

Agentura ochrany přírody a krajiny se plánovanou stavbou rovněž zabývá. V budoucnu provede průzkum, zda by obchodní centrum ovlivnilo tamější životní prostředí a krajinný ráz.

Někteří odpůrci poukazují na to, že záměr odporuje strategii rozvoje města. Plánuje stavbu na zelené louce, místo aby využil již existující brownfieldy. V Kamenickém Šenově totiž leží nevyužitý pozemek po bývalé rafinérii skla, který by svou rozlohou byl stejně vhodný.

Vizualizace projektu není nyní dostupná. Budovu, která by poblíž Panské skály vznikla, si však mohou obyvatelé dobře představit podle staveb stejného řetězce v okolí.

Domů
Sdílet
Diskuse