Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
13. června 2023 14:59
Čas čtení 0:40

Chorvatsko trápí nálety komárů. Do patnácti minut máš přes sto bodnutí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chorvatsko trápí nálety komárů. Do patnácti minut máš přes sto bodnutí
Zdroj: Pexels

Východní oblasti Chorvatska trápí veliké množství komárů. Za jejich rozmnožení mohou vydatné deště, které zvýšily hladiny řek.

Východ Chorvatska trápí nálety komárů. Problémy se týkají především okresů Osijecko-Baranja a Vukovar-Srijem. Déšť během posledních týdnů výrazně zvedl hladiny řek. Tím podpořil množení komárů, kteří nyní ztěžují život místním.

Nemůžeme se bránit, stěžují si místní

Paní Anita nemůže kvůli zamoření tímto hmyzem obdělávat půdu. „Na zahradu chodím ráda a je to pro mě relax, ale prostě vás znervózňují. Nemůžeme se bránit,“ řekla pro N1info.hr. Ve Vukovaru se chystá dalších devět ošetření postřikem z celkových osmnácti.

8. června 2023 15:39 Čas čtení 1:04 Dej si bacha: Klíšťata jsou teď nejaktivnější. Nakažených boreliózou je už čtyřikrát více než loni Dej si bacha: Klíšťata jsou teď nejaktivnější. Nakažených boreliózou je už čtyřikrát více než loni

„Vypadá to strašně, nemůžete jít ven, koušou vás, pak se dvě tři hodiny škrábete,“ komentovala paní Naďa. Během těchto dnů lidi bodne za patnáct minut více než sto komárů.

V ohrožení jsou veřejné zdraví i ekonomika

„To jsou situace, kdy kraj musí vyhlásit přírodní katastrofu, protože jde o problém veřejného zdraví. Je to i velký ekonomický problém, v těchto podmínkách se pracovat nedá,“ řekl ředitel veterinární stanice Vukovar Tomislav Šota.

8. června 2023 19:40 Čas čtení 0:51 Samici krokodýla z Kostariky se stalo něco dosud nevídaného. Vyskytla se u ní vlastnost, kterou mohla zdědit po dinosaurech Samici krokodýla z Kostariky se stalo něco dosud nevídaného. Vyskytla se u ní vlastnost, kterou mohla zdědit po dinosaurech

Problém přetrvává již od května, uvádí Info.hr. „Lítají do pusy a dostávají se i do domu,“ vyjádřil se pro server Mario Romulić z chorvatské Bilje.

Domů
Sdílet
Diskuse