Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
18. prosince 2023 7:00
Čas čtení 1:06

Putin posílá varovný vzkaz Finsku kvůli vstupu do NATO. Podívej se, co řekl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin posílá varovný vzkaz Finsku kvůli vstupu do NATO. Podívej se, co řekl
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Vladimir Putin komentoval vstup Finska do NATO. V televizi mimo jiné prohlásil, že země „bude mít problémy“.

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro ruskou státní televizi Rossija 1 řekl, že se chystá vybudovat Leningradský vojenský okruh. Ten bude mít na starost obranu severozápadu Ruska. Informuje o tom stanice CNN.

„Měli jsme nějaké spory s Finskem? Všechny spory včetně těch, které byly o území, byly vyřešeny dávno v polovině 20. století. Žádné problémy nebyly. Teď problémy budou, protože vytvoříme Leningradský vojenský okruh a rozmístíme tam vybrané vojenské jednotky,“ řekl Putin. Dle jeho slov měly obě země ty nejsrdečnější vztahy.

17. prosince 2023 16:50 Čas čtení 0:18 VIDEO: Mladý muž v Rusku spadl pod jedoucí vlak. Jen zázrakem přežil VIDEO: Mladý muž v Rusku spadl pod jedoucí vlak. Jen zázrakem přežil

Ruský prezident považuje rozšiřování NATO za „aroganci Západu“. „Západ do něj Finsko zatáhl,“ řekl Putin. Kvůli vstupu Finska do NATO v dubnu tohoto roku Kreml musí střežit dvakrát delší hranici s členskými státy Aliance (Rusko a Finsko sdílí hranici dlouhou 1340 kilometrů). Další severskou zemí, která chce vstoupit do NATO, je Švédsko. To však zatím čeká na schválení své žádosti Tureckem a Maďarskem.

V televizi také reagoval na výrok amerického prezidenta Bidena, který řekl, že pokud Rusko porazí Ukrajinu, tak půjde dál a napadne i některou ze zemí NATO. Putin to označil za „naprostý nesmysl“. Zmínil, že nemá žádný ekonomický, geopolitický ani vojenský důvod se zeměmi Aliance bojovat. 

Uzavření finsko-ruské hranice

Finsko-ruské vztahy se v poslední době vyostřují. V pátek Finsko oznámilo, že znovu uzavře hranici, která tyto dvě země spojuje, a to jen pár hodin po jejím znovuotevření. Rusko tento akt ostře zkritizovalo a vzkázalo Helsinkám, že „spuštění železné opony“ bude mít následky. 

Skandinávská země musela hranice uzavřít kvůli vysokému náporu migrantů. Ty jim tam podle Helsinek posílal právě Kreml jako odplatu za to, že v pondělí oznámily, že podepíšou dohodu s USA, která posiluje obrannou spolupráci. Více jsme o finsko-ruské hranici psali zde.

15. prosince 2023 9:37 Čas čtení 0:37 Finsko zavřelo hranice s Ruskem kvůli migrantům. „Spouštíte železnou oponu,“ kritizuje Moskva Finsko zavřelo hranice s Ruskem kvůli migrantům. „Spouštíte železnou oponu,“ kritizuje Moskva
Domů
Sdílet
Diskuse